Dit zijn de voordelen van betonplex

Misschien heb je de naam wel vaker gehoord, maar weet je niet precies wat je je voor moet stellen bij betonplex. De naam is ontstaan door de toepassing. Betonplex is multiplex met een epoxy coating. Als er betoon in een bekisting wordt gestort worden platen betonplex gebruikt. Het beton hecht zich niet aan de platen door de coating. Als het beton is uitgehard, kunnen de platen weer worden gebruikt.

Waar gebruik je betonplex?

Het materiaal wordt vooral buiten gebruikt en dan zijn er veel toepassingen. Zo kan het gebruikt worden in de speeltuin, in je tuin of meer grootschalig. Ook steeds meer zaken als opslag of een dierenhok kunnen er mee worden gemaakt. In principe kan je er buiten vrijwel alles mee maken. Als het een betere kwaliteit betonplex is, kan het ook behoorlijk gewicht dragen. Het wordt om die reden dan ook vaak gebruikt als de bodem in een aanhangwagen.

Welke soorten zijn er?

Omdat er voor betonbekistingen ook diverse soorten kwaliteit nodig zijn, zie je dit terug in het hout dat ervoor wordt gebruikt. Het goedkoopst is Chinees populier. Betonplex van deze houtsoort gaat in de praktijk niet lang mee. De duurste soort is berk en ook hardhout is aan de prijs. Er zijn ook fineerplaten waarin meerdere houtsoorten zijn gemengd. Behalve soorten hout zijn er ook allerlei kleuren en formaten te koop. De dikte van de plaat bepaalt uiteraard ook in hoge mate de levensduur. De juiste keuze hangt derhalve af van de reden waarom jij de platen wilt kopen. Er is nu ook betonplex met antislip verkrijgbaar. Dat is handig voor steigerplanken, maar bijvoorbeeld ook in de tuin waar uitglijden anders een probleem zou kunnen zijn. Dit soort platen kan overigens niet voor betonstort worden gebruikt

Wat zijn de voordelen van betonplex?

1. Een glad materiaal

Vanwege het gebruik bij het storten van beton is de buitenzijde erg glad door het gebruik van epoxy. Dat is een voordeel als je het buiten gebruikt. Vuil en andere zaken hechten zich niet aan het materiaal en het blijft dus lang mooi en ziet er verzorgd uit.

2. Watervast verlijmd

In ons klimaat heb je voor buiten een materiaal nodig dat goed tegen vocht kan. Betonplex is watervast verlijmd, omdat het beton bij het storten nog veel water bevat. Samen met de epoxy toplaag zijn de platen gewoon erg goed bestand tegen water en kunnen ze zonder veel onderhoud jaren mee.

3. Sterk

Het materiaal moet tegen een stootje kunnen bij gebruik in de bouw. Daar profiteer je dan ook weer van als jij het een tweede bestemming geeft. Betonplex kan ook behoorlijk wat gewicht dragen en dat is ook nodig als het wordt gebruikt als bodem in een aanhangwagen. Let altijd wel op de kwaliteit omdat draagkracht en levensduur bepaald worden door dikte en de soort hout.

4. Recycling loont

Door betonplex te gebruiken geef je het materiaal een tweede bestemming. Vaak is het oorspronkelijke multiplex ook al een bijproduct van houtverwerking. Dubbele punten voor het milieu.

Woonmooier.nl
Logo