Dit zijn de voor- en nadelen van een laminaat vloer

Ben jij toe aan een nieuwe vloer? Een laminaat vloer is iets wat iedereen wel kent. Maar waarom zou je nou wel of niet kiezen voor een laminaat vloer? In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen, maar ook over de nadelen. Zo kun jij een goed besluit nemen over je nieuwe vloer!

Verschillende soorten vloeren

Er zijn natuurlijk allerlei soorten vloeren. Door de jaren heen komt laminaat toch als meest populaire vloer uit de bus. Andere vloeren zijn: hout, PVC, parket, beton, tegels en vinyl. Tussen deze soorten zitten behoorlijke verschillen. Elke soort vloer kent zijn eigen voor- en nadelen. We zullen de voor- en nadelen van laminaat verder uitschrijven.

Voordelen

Een laminaat vloer kent vele voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

1. Kleurvast en vochtbestendig

Een laminaatvloer kan niet verkleuren. Sommige soorten vloeren kunnen verkleuren na langdurige blootstelling aan zonlicht, zoals houten vloeren. Laminaat kent dit probleem niet. Laminaat is ook redelijk vochtbestendig. Sterker nog, er zijn zelfs soorten laminaat die bedoeld zijn voor vochtige ruimtes.

2. Veel keuze

Er zijn veel keuzes in laminaat. Laminaat is namelijk beschikbaar in verschillende kleuren en stijlen. Voorbeelden zijn verschillende imitaties houtsoorten of tegelsoorten. Het is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals grijs, een lichte tint of een natuurlijke tint.

3. Weinig kans op werking

Laminaatvloer kan alleen werking krijgen door een extreem temperatuurverschil of een slechte luchtvochtigheid (en daarin ook een groot verschil in luchtvochtigheid).

4. Gemakkelijk te plaatsen

De meeste soorten laminaat hebben een kliksysteem. Je kunt de planken gemakkelijk in elkaar klikken. Het is dus gemakkelijk zelf te plaatsen.

5. Weinig onderhoud

Laminaat kan geen stof opnemen. Het is dus ook genoeg om de vloer regelmatig te stofzuigen. Zorg ervoor dat vuil niet kan intrekken door het op tijd schoon te maken en te dweilen. Verder onderhoud is niet nodig. Een laminaatvloer gaat gemiddeld 25 jaar mee, zonder onderhoudsbehandelingen.

Nadelen

We zullen er niet om heen draaien: elke soort vloer heeft nadelen. Ook een laminaatvloer heeft enkele nadelen:

1. Beschadigingen

Een laminaatvloer kan door o.a. verschuivingen van meubels of zware objecten krassen oplopen. Je kunt deze krassen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten vloer) niet wegschuren. Wel is het mogelijk om de krassen bij te werken met een speciale stift.

2. Hardere en koudere vloer

Laminaat bestaat uit meerdere lagen en een harde toplaag. De vloer is hierdoor harder en voelt minder warm aan dan bijvoorbeeld een houten vloer.

3. Duurzaamheid

25 jaar is een lange tijd om mee te gaan voor een vloer. Desondanks zijn er meer duurzame opties, zoals hout.

4. Uitstraling

Hoe goed (bijna identiek!) er bij laminaat ook andere materialen nagebootst kan worden (zoals hout en tegels), het is niet zoals het echte materiaal.

Conclusie

Al met al overtreffen de voordelen het van de nadelen bij een laminaat vloer. Eén van de grote voordelen is de ruime keuze. Ook al twijfel je om toch een andere vloer te nemen, dan nog kun je kiezen voor een laminaat vloer dankzij de perfecte imitaties en ruime keuze.

In dit artikel staan enkele tips over het zelf leggen van een vloer. Of kijk eens bij dit artikel voor tips en tricks.

Woonmooier.nl
Logo