Dit zijn de verschillende soorten banken

Ben je op zoek naar een nieuwe bank maar heb je geen idee wat de verschillende soorten banken zijn? In dit artikel hebben we de verschillende soorten voor je op een rij gezet.

Bank of bankstel?

Het woord bank en het woord bankstel wordt soms ook door elkaar gebruikt. Toch is er een duidelijk verschil. Een bankstel is namelijk niet één bank, maar een bank met twee stoelen wat een complete set vormt. Er zijn niet alleen verschillende soorten banken, maar ook verschillende modellen, materialen, kleuren, interieurstijlen et cetera. Wil je een bank helemaal naar je smaak maken, dan kun je een bank ook zelf samenstellen.

Divan of sofa

De woorden sofa, chaise lounge en divan worden ook door elkaar gebruikt. Het woord sofa is afgeleid van het woord ‘suffa’. Een suffa was eigenlijk een matras met een kussen die tegen de muur aan werd gelegd. Divan komt van het woord diwan en was oorspronkelijk een bank zonder leuningen. Een sofa of divan is dan ook een bankje zonder leuningen voor één persoon. De bedoeling is eigenlijk dat je hier even op kunt rusten.

Poef versus hocker

Een poef is een soort hoog kussen waar je je voeten op kunt leggen of die je kunt gebruiken om op te zitten. Soms heeft een poef ook pootjes. Een hocker heeft wel wat weg van een poef, maar is een verlengstuk van de bank. Een hocker wordt dan ook gemaakt van hetzelfde materiaal als de bank. Wel is een hocker net als een poef los van de bank en kun je de hocker dus voor alles gebruiken, van bijzettafel tot zitplek.

Hoekbank versus loungebank

Een hoekbank zijn eigenlijk twee banken die tot één bank zijn gemaakt. Over het algemeen is het één 2-zitsbank en één 3-zitsbank aan elkaar. Een U-bank heeft twee hoeken en dankt zijn naam aan de U-vorm die de bank heeft. Een loungebank is weer net iets anders dan een hoekbank. Lounge banken zijn echt niet alleen maar iets voor buiten! Het verschil tussen een hoekbank en een loungebank zit in de rugkussens. Een hoekbank heeft aan alle kanten van de bank kussens in de rug. Een loungebank heeft één kant van de bank verlengd (de loungebank is in principe gewoon een rechte bank) om je voeten op te kunnen leggen. Hier zitten geen rugkussens. Een hoekbank biedt dus meer plek om te zitten. De grootste verwarring ontstaat doordat de twee termen tegenwoordig regelmatig door elkaar worden gebruikt.

2-zits of 3-zitsbank

Dit type is de bank zoals je die misschien oorspronkelijk kent. Het is een rechthoekig model die plek biedt voor twee of drie personen. Vaak hebben deze banken armleuningen, maar dit is niet altijd het geval.

Loveseat

Een loveseat is eigenlijk een kleine 2-zitsbank. Vaak wordt dit een 1,5-zitsbank genoemd.

Slaapbank

Een slaapbank is een bank die kan worden uitgevouwen/uitgeklapt tot bed.

Op zoek naar tips voor het uitkiezen van een nieuwe bank? Kijk dan eens hier.

Woonmooier.nl
Logo