Dit komt er kijken bij het kopen van jouw droomhuis!

Het kopen van een huis is een grote stap en brengt veel vragen met zich mee. Zeker als je op zoek bent naar een toekomstbestendige woning waar je nog lang van wilt genieten. Hoeveel kan ik lenen? Wat zijn de maandelijkse lasten? Wat zijn de voorwaarden van een hypotheek? In dit artikel bespreken we alle belangrijke aspecten van het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek.

Het kopen van een huis

Het kopen van een huis is een spannend proces, maar het kan ook overweldigend zijn. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten wat je budget is. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen en hoeveel wil je maximaal uitgeven aan een huis? Er zijn veel verschillende soorten hypotheken en het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past. Houd ook rekening met bijkomende kosten, zoals notariskosten, makelaarskosten en overdrachtsbelasting.

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende hypotheken zijn:

  1. Lineaire hypotheek: bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Hierdoor wordt de hypotheek elke maand iets lager en betaal je minder rente. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost.
  1. Annuïteitenhypotheek: bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. In het begin betaal je voornamelijk rente en aan het einde van de looptijd voornamelijk aflossing.
  1. Aflossingsvrije hypotheek: Doorgaans wordt bij een aflossingsvrije hypotheek niets afgelost tijdens de looptijd van de hypotheek. Aan het einde van de looptijd (de verkoop) moet je de hypotheek in één keer aflossen. De maandelijkse kosten blijven constant zodra de rente gelijk blijft.

Rentevaste periode

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een hypotheek is de rentevaste periode. Dit is de periode waarin de rente vaststaat. Je kunt kiezen uit verschillende rentevaste periodes, bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 jaar. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente over het algemeen is. Het voordeel van een langere rentevaste periode is dat je zekerheid hebt over je maandlasten.

Nationale Hypotheek Garantie

Met de NHG ben je beschermd tegen financiële problemen bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of relatiebreuk. Daarnaast krijg je met NHG korting op de hypotheekrente. Het aankoopbedrag van de woning mag in 2023 maximaal € 405.000 zijn om te kunnen lenen met NHG. Dit is inclusief eventuele verbouwingskosten. Heb je verder nog vragen over hypotheken of financiën? Aarzel dan niet om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen. 

Woonmooier.nl
Logo