Dit is het verschil tussen een woonverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering!

Wat is nou precies het verschil tussen een inboedelverzekering, opstalverzekering en woonverzekering? En waarom zou je deze verzekeringen afsluiten? In dit artikel leggen we voor je uit wat precies het verschil is en geven we je een tip zodat je het niet meer vergeet!

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de schade aan de inboedel van de woning. Het gaat dan om schade door onder andere inbraak en storm. Onder je inboedel vallen alle spullen die je hebt en die bij je huishouden horen. Kijk altijd goed naar de waarde van je spullen en of deze waarde ook daadwerkelijk wordt gedekt. De hoogte van de premie van een inboedelverzekering is afhankelijk van:

  • het eigen risico,
  • de regio waar je woont,
  • het bedrag waarvoor je verzekerd bent,
  • de dekking van de gekozen polis

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Voor een inboedelverzekering kun je ook garantie tegen onderverzekering afsluiten bij de verzekeraar. Als de waarde van de spullen toch hoger is dan de bepaalde waarde waar je voor verzekerd bent, wordt het overige bedrag toch uitbetaald. Er is in de meeste gevallen wel een maximaal bedrag wat verzekerd kan worden.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt de schade aan je huis en aan alles wat aan je huis vastzit, zoals je dak of de regenpijpen.  

Woonverzekering

Een woonverzekering is eigenlijk een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Wat er precies allemaal onder de dekking van de woonverzekering valt en tot welk bedrag er uitgekeerd wordt, hangt af van het pakket wat je hebt gekozen. Een woonverzekering kan ook uitsluitingen hebben. Bij bijna elke verzekeraar zijn de uitsluitingen hetzelfde. Zo zijn uitsluitingen schade door natuurrampen en schade door roekeloosheid of opzet.

Het begrip ‘woonverzekering’ is bij sommige verzekeringsmaatschappijen een pakket van de opstal- en inboedelverzekering. Bij sommige verzekeraars wordt voor de opstalverzekering de term ‘woonverzekering’ gebruikt. Let dus goed op bij het afsluiten van de verzekering wat er precies onder de verzekering valt!

Bij een woonverzekering kun je ook nog extra verzekeringen afsluiten:

  • Kostbaarhedenverzekering: voor bijvoorbeeld kunst of een waardevolle verzameling.
  • Glasverzekering: voor al het glas wat zonlicht doorlaat (dus geen spiegels).
  • Buitenhuisverzekering: voor schade die ontstaat in de tuin of de oprit, bijvoorbeeld als jij je mobiel vaak mee naar buiten neemt.

Tips

#1 Bijna altijd ben je als eigenaar van een woning verplicht om een opstalverzekering of woonverzekering af te sluiten, als voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Meer over verplichte verzekeringen lees je hier. Wist je bijvoorbeeld dat voor een rieten dak andere voorwaarden gelden?

#2 Om precies het verschil te bepalen tussen de opstalverzekering en de inboedelverzekering, kun je het volgende aanhouden: Alles wat je zonder het kapot te maken kan meenemen, is inboedel. Een keuken zal gesloopt moeten worden om mee te nemen en valt dus onder de opstalverzekering, terwijl je keukenmessen onder de inboedel vallen.

#3 Sluit een inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeraar als je opstalverzekering. Dit voorkomt problemen als er schade is.

#4 Check regelmatig of de verzekering die je hebt afgesloten nog bij je situatie past. Misschien heb je waardevolle spullen aangeschaft of heb je een verbouwing doorgevoerd. Misschien ben je daardoor wel over- of onderverzekerd en dat is zonde!

Woonmooier.nl
Logo