De voor- en nadelen van een veranda

Een veranda in de tuin kan een mooie toevoeging zijn aan je huis en je tuin. Vooral als je ervan houdt om veel tijd buiten te spenderen! De meeste huizen in Nederland hebben geen veranda standaard bij het huis zitten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikaanse huizen, waar er vaak een veranda om de gehele woning zit. In Nederland zijn de huizen te krap op elkaar gebouwd om rondom te gaan. Maar het kan wel iets zijn aan de achterkant van je huis.

Voordelen van een veranda

Je ziet jezelf al helemaal zitten. Op een warme zomeravond laat, zit jij met een goed boek op de veranda. Met misschien wel een dekentje om je heen als het nodig is. Of denk je dat je vooral gaat genieten van een kop koffie ’s morgens onder de veranda? Dat is zeker al een voordeel van de veranda. Je kan er echt een moment van nemen om er lekker te gaan zitten. Als het in de zomer te heet is, heb je schaduw. En je kan als het wat kouder wordt buiten, met een dekentje om je heen prima een boek lezen of genieten van de tuin.

Verlengstuk en kostenbesparend

Een ander voordeel van een veranda is dat het een verlengstuk wordt van je woonkamer. Doordat je als het ware je woonkamer doortrekt in de tuin, lijkt deze groter. Bovendien haal je zo een stukje natuur van buiten naar binnen. Nog een voordeel is dat het best goed voor de energierekening kan zijn. Dan gaat het hierbij vooral om veranda’s die gesloten zijn natuurlijk. Ze zijn een extra isolatie voor het huis en dat betekent dus minder verbruik van energie!

Waardestijging huis

Een laatste voordeel is dat het de waarde van je huis doet stijgen. En dat is dan niet het einddoel, maar het is wel erg mooi meegenomen als je je huis gaat verkopen. Doordat je extra ruimte creëert om te zitten en omdat het dus soms een ware toevoeging is aan je huis, neemt de totaalwaarde toe.

De nadelen van een veranda

En dan de nadelen. Want ja, elk voordeel heeft een nadeel. De nadelen van een veranda zijn wel noemenswaardig. Het is voor de één een groter probleem als voor de ander.

Zo is het eerste grote nadeel dat een veranda licht kan wegnemen in de woonkamer. Doordat je het misschien wel volbouwd met hout, houdt dit ook het zonlicht tegen. Je kan hierdoor echt een donker hol krijgen in je woonkamer. Als je van veel licht houdt, is het dus niet aan te raden om een veranda te nemen.

Prijzig en vierkante meters inleveren

Een ander nadeel is dat je een stuk van je tuin moet inleveren. Als je een grote tuin hebt dan kan dit prima. Maar als je tuin hierdoor een postzegel wordt, dan is het wel goed om even en tweede keer na te denken voordat je de stap neemt.

Het is vrij prijzig om een veranda te laten plaatsen. De kosten nemen toe door het materiaalgebruik en doordat het wel wat kennis en inzicht vergt voordat de constructie er staat. De veranda moet tenslotte heel wat jaren meegaan als je deze eenmaal laat neerzetten. En als je dan kiest voor duur hout, dan moet je ook wel rekening houden met het nodige onderhoud. Maak deze elk jaar helemaal goed schoon. En verf het hout om de paar jaar met een goede lak, zodat er geen schimmel of rot ontstaat.

Woonmooier.nl
Logo