Een rieten dak is brandgevaarlijk. Wel maakt het verschil of je een rieten dak met een open constructie hebt (vaak oudere daken) of een rieten dak met een dichte onderconstructie. Een dichte onderconstructie is namelijk minder brandgevaarlijk dan een open onderconstructie. Wat het verschil tussen deze constructies is, leggen we graag aan je uit!
Rieten dak verzekeren
Omdat er bij een rieten dak een groter risico is op brand (en dus ook een groter risico op schade), wil niet elke opstal- of woonverzekering een rieten dak verzekeren. Sommige verzekeringsmaatschappijen willen simpelweg dat risico niet lopen. Er wordt mede hierdoor al snel gedacht dat een rieten dak verzekering een stuk duurder is. Dit is niet altijd het geval. Zeker bij een rieten dak met gesloten onderconstructie, hoeft er niet veel prijsverschil te zijn.
Heb je een houten woning met rieten dak? Dan is de zoektocht naar een goede verzekeraar een stuk moeilijker. Voor veel verzekeraars geldt namelijk de voorwaarde dat de woning zelf van steen moet zijn.
Verschillende constructies
Er zijn in Nederland drie constructies te onderscheiden.
Traditionele constructie (open constructie)
Bij een traditioneel rieten dak wordt het riet direct op balken bevestigd. Het riet is binnen in de woning zichtbaar, maar er is wel een volledig gesloten dak. Deze constructie is meestal het goedkoopst. Daarnaast is er ook goede ventilatie, waardoor er weinig kans is op vochtproblemen. Daarentegen is bij deze constructie de brandveiligheid het slechtst. Er is namelijk veel zuurstof, waardoor vuur zich snel kan verspreiden. Naast de brandveiligheid heeft deze constructie meestal ook meer onderhoud nodig, omdat het gevoeliger is voor weersomstandigheden en vogels.
Schroefdak constructie (gesloten onderconstructie)
Bij deze constructie wordt het riet niet direct op de balken gemonteerd. Het wordt op speciale houten platen gemonteerd. Het grote voordeel hiervan is dat er geen zuurstof tussen het riet en de ondergrond komt. Daardoor ligt de brandveiligheid een stuk hoger dan bij een traditionele constructie. De constructie is ook beter bestand tegen weersomstandigheden zoals storm. Daarentegen is deze constructie gevoeliger voor vocht, omdat het vocht moeilijker weg kan komen. Bij historische en/of monumentele panden moet de originele constructie intact blijven, waardoor deze constructie (meestal) niet kan worden toegepast.
Sepatec
De nieuwste constructie is de constructie met Sepatec. Deze constructie is nog relatief onbekend. Bij een sepactec constructie wordt een brandvertragend doek tussen het riet en de balken gemonteerd. Door de goede ventilatie zijn vochtproblemen minimaal. Het is ook brandveilig, want het speciale doek zorgt ervoor dat vuur zich minder snel kan verspreiden. Bij deze constructie wordt dus een combinatie gemaakt tussen een open (traditionele) en gesloten (schroefdak) constructie gemaakt. Het grootste nadeel is dat Sepatec in verhouding een grotere investering vraagt dan de andere constructies.
Heb jij een rieten dak en wil jij graag een landelijke inrichting? Kijk dan eens hier.