Toe aan nieuwe sfeerverlichting in je huis? Inbouwspots zijn wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij sfeerverlichting. Toch biedt LED inbouwspots echt iets leuks! Hoe en wat lees je in dit artikel.
Het voordeel van LED
LED inbouwspots zijn niet meer de simpele spots van eerder met de standaard vorm. Doordat inbouwspots steeds populairder worden, maken de inbouwspots ontwikkeling door in kwaliteit, maar ook in design. Zo zijn er nu bijvoorbeeld vierkante inbouwspots!
LED verlichting verbruikt minder energie en gaat langer mee dan andere verlichting. Daarmee draag je dus bij aan duurzaamheid en kun je zelf ook nog besparen op je energiekosten (Nog meer tips om energie te bezuinigen lees je hier). Wat ook prettig is, bijvoorbeeld bij huisdieren en/of kleine kinderen: LED verlichting wordt lang niet zo warm als gewone verlichting. Doordat LED inbouwspots spatwaterdicht zijn, zijn ze ook geschikt voor onder andere de keuken en badkamer.
Waarmee moet je rekening houden als je gaat kijken naar LED inbouwspots?
De positionering
Het is lastig om later de plaats nog aan te passen. Daarom is het verstandig om goed na te denken over waar je de spots wilt hebben. Als je kiest voor richtbare inbouwspots, dan kun je de lichtstraal wel van richting veranderen.
Het aantal spots
Bij de spots wordt duidelijk aangegeven hoeveel licht ze opbrengen. In je keuken of bij je werk/studiehoek heb je natuurlijk andere verlichting nodig dan de sfeerverlichting in de woonkamer. Meer over de verschillende soorten verlichting kun je lezen in dit artikel.
De tint van de licht
Koele verlichting past goed bij een studeerkamer, terwijl warme verlichting juist veel wordt gebruikt om sfeer te creëren, zoals in de woonkamer. Daarnaast bestaat er ook nog verschil in lage of hoge intensiteit.
Dimbaar of een aan- uitschakelaar?
Dimbare verlichting is handig op plekken die van ‘functie’ wisselen. Stel je voor dat je de eettafel in de keuken hebt. Tijdens het koken wil je goede verlichting om te zien wat je doet, maar tijdens het eten wil je juist sfeer creëren. Hierin is dimbare verlichting een uitkomst. Je stelt zelf de felheid in, afhankelijk van de situatie.
Je interieur en woonstijl
Inbouwspots passen in principe in alle interieurs, doordat ze niet extreem opvallen. Desondanks zien we inbouwspots wel het meest terug in de moderne woonstijl en de strakke woonstijl.
LED inbouwspots voor je smart home
Philips HUE is passende smart verlichting voor in je smart home. Philips HUE kan in verschillende kleuren worden ingesteld, heeft een dimfunctie en kan op verschillende manieren bestuurd worden.
Philips HUE komt in verschillende soorten en maten, zoals de Philips HUE spots. De inbouwspots kun je bedienen via de Philips HUE app op je telefoon, maar ook via Google Assistant (Google Home) of Amazon Alexa. Uiteraard kunnen ze ook nog via de ‘gewone’ manier worden bediend; via de aan- en uitschakelaar of de dimmer.
Het prettige aan de inbouwspots van Philips HUE, is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren. De lamp zelf is zoals ik al eerder had benoemd in te stellen op verschillende kleuren en dankzij de dimfunctie ook in te stellen hoe fel je de lamp zelf wil. Maar de omlijsting van de spots komt ook in verschillende kleuren, zoals aluminium, zwart of wit.