De kosten voor de installatie van een hybride warmtepomp

De koudere dagen zijn in aantocht en de verwarming gaat weer vaker aan. Jij bent de afgelopen jaren waarschijnlijk ook steeds bewuster geworden van het nut om energie te besparen. Dat scheelt niet alleen in je portemonnee, maar is ook nog eens goed voor het milieu.

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen in huis. Op het gebied van het verwarmen van je huis zijn verschillende stappen mogelijk om flink te besparen, waaronder de hybride warmtepomp. Maar wat kost de installatie van zo’n hybride warmtepomp? We kunnen alvast aangeven dat je in ieder geval rekening moet houden met ongeveer € 6000,- tot € 8000,- voor het aanschaffen ervan, maar je kunt subsidie krijgen vanuit de overheid. In dit artikel vertellen we er meer over.

Wat is een hybride warmtepomp?

Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp, die kan samenwerken met de cv-ketel, de minimale norm voor het verwarmen van je woning. Onlangs werd duidelijk dat appartementen en monumenten geen hybride warmtepomp hoeven vanuit de beperkingen voor het installeren hiervan. Maar eerst even ites meer over deze vorm van duurzaam verwarmen. Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving en zet dit met behulp van elektrische energie om in energie voor het verwarmen van je huis en het verwarmen van water in je keuken en badkamer. Maar je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp met cv-ketel. In dat geval sluit je de bestaande cv-ketel aan op de warmtepomp en dan zorgt de warmtepomp voor het grootste deel voor het verwarmen en schakelt de cv-ketel alleen bij pieken bij en deze zorgt ook nog voor het verwarmen van water. Hierdoor heb je al een flinke besparing op je gasverbruik, maar hoef je je cv-ketel nog niet weg te doen.

De kosten voor de hybride warmtepomp

In de introductie hebben we al aangegeven dat je voor een hybride warmtepomp moet denken aan kosten van € 6000,- tot € 8000,-. Maar dan hebben we het alleen over het hybride warmtepompsysteem zelf en die kosten variëren per type hybride warmtepomp. Naast dit bedrag zijn er nog meer kosten voor de installatie van de warmtepomp waar je mogelijk rekening mee moet houden:

  • Aanpassingen aan het verwarmingssysteem: in principe hebben hybride warmtepompen geen lage temperatuur verwarmingssysteem nodig, maar dat kan er wel voor zorgen dat de warmtepomp meer rendement oplevert.
  • Grootte van de woning: wanneer je een grotere woning hebt, heb je een hybride warmtepomp nodig met een groter vermogen en die zijn vaak duurder.
  • Isolatie van de woning: hoe beter je woning geisoleerd is, hoe meer rendement de hybride warmtepomp oplevert.
  • Meer benodigde aanpassingen: mogelijk zijn er voor de installatie van de hybride warmtepomp meer aanpassingen nodig in de woning zoals aan het elektrische systeem of de ventilatie.
  • Kosten voor de installatie: een lokale installateur kan een offerte maken voor de benodigde werkzaamheden voor de installatie van de hybride warmtepomp.
  • Onderhoudskosten: houd na de installatie rekening met de kosten voor periodieke inspecties en eventuele reparatiekosten.

Maar er is ook subsidie

We hebben het tot nu toe alleen over de kosten gehad, maar gelukkig draagt de overheid ook een steentje bij door middel van subsidie op energiebesparende maatregelen: de ISDE-subsidie. Dit betekent dat je een mooi bedrag kunt terugkrijgen bij het installeren van een warmtepomp. De hoogte van het bedrag varieert, afhankelijk van de warmtepomp die je laat plaatsen.

De kosten voor de installatie van een warmtepomp kunnen dus enorm variëren. Een installateur kan op basis van je woning de beste indicatie maken van de daadwerkelijke kosten. Lees nog meer woontips en optimaliseer je woning voor extra comfort.

Woonmooier.nl
Logo