De juiste buitenlamp kiezen

De winter is nog niet achter de rug, maar de dagen worden al wel weer langer. Wellicht krijg je alweer zomerkriebels. En bij zomerkriebels hoort misschien wel een nieuwe inrichting van de tuin. Ga jij een nieuwe buitenlamp kopen? In dit artikel vertellen we wat meer over het uitkiezen van de juiste buitenlamp.

Waar kun je op letten?

Bij het kiezen van een buitenlamp zijn er verschillende factoren die mee kunnen wegen in je beslissing. Dit zal ik hieronder verder toelichten.

  • Je woonstijl
  • De functie van de lamp
  • De opties van een lamp
  • Het materiaal, de soort en het merk

Het maken van een lichtplan

Een lichtplan kan verstandig zijn bij een grotere tuin. Je bekijkt hierbij hoeveel verlichting je nodig hebt, wat de functie van deze verlichting is en waar je deze verlichting gaat plaatsen. Let goed op de aansluitpunten of de mogelijkheden die je hebt om aansluitpunten aan te leggen. Je kunt denken aan het verlichten van het tuinhuisje, een tuinpad, spotlampen voor bomen et cetera. Vergeet ook niet je buitendeur: een praktische plek voor een goede lamp (niet alleen handig als je in het donker thuiskomt, een lamp met bewegingsdetector schrikt ook inbrekers af).

Op basis van woonstijl

Het is niet alleen belangrijk dat de lamp past bij jouw stijl, maar ook nog eens dat het past bij je meubels (hier lees je tips over het uitkiezen van tuinmeubels) en je planten. Gelukkig is er voor elke woonstijl wel de juiste buitenverlichting te vinden. Er zijn verschillende soorten stijlen voor de tuin:

Landelijk: Neutrale kleuren en natuurlijke materialen. Bij de landelijke stijl passen stoere lampen met natuurlijke materialen zoals hout en robuuste verlichting met een verouderde look.

Bohemian: Veel spulletjes, printjes en felle kleuren. Gecombineerd met retro accessoires.  

Minimalistisch: Strak, georganiseerd en rustig. Less is more.

Rustiek: Kleuren in de familie van de aardetinten. Knus en stoer tegelijk. Bij deze stijl past buitenverlichting met kappen.

Romantisch: Warme kleuren en warme accessoires.

Urban jungle: Veel grote planten en veel groen.

De functie

De functie van de verlichting kan je helpen in het maken van de juiste keuze. Verlichting kan basis zijn, sfeervol of functioneel. Functionele verlichting is bijvoorbeeld een leeslamp of een lamp boven de werktafel. Basisverlichting is bijvoorbeeld een lamp boven de deur. Sfeerverlichting is verlichting die wat zachter is, bijvoorbeeld bij je zitplek.

Het materiaal en de soort

Er zijn natuurlijk in het materiaal ook verschillende keuzes, zoals kunststof of metaal. Bij deze keuze speelt de stijl van je tuin een rol, maar ook de prijs (kijk eens hier voor goedkope tuinideeën). Kunststof is een goedkoper materiaal dan metaal. Er zijn ook verschillende soorten buitenlampen, zoals wandlampen, spots en staande lampen. Bekijk hier verschillende modellen van verschillende materialen.

De opties

Verlichting kan verschillende soorten opties hebben. Naar jouw wensen kun je verlichting kiezen met de juiste opties. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bewegingsmelder
  • Schemerschakelaar of tijdsschakelaar
  • Dimfunctie
  • LED of geen LED
  • De kleur van de lamp zelf en de kleur van de verlichting

Let op

Let goed op bij het kiezen van een buitenlamp dat deze ook écht geschikt is voor buiten! Buitenverlichting heeft andere snoeren (beter geïsoleerd) en een hogere IP waarde dan binnenverlichting.

Woonmooier.nl
Logo