De beste ventilatie voor in huis bereik je met deze tips

Het ventileren van een huis is nodig voor je gezondheid. Wist je dat 1 op de tien huizen last heeft van schimmel? Ook tabaksrook is een probleem en vaak is er meer fijnstof binnen dan buiten. Vroeger werd ventilatie automatisch geregeld door de naden en kieren die ieder huis had. Tegenwoordig zijn al die kieren en naden dichtgestopt om energie te besparen. Op zich is dat geen probleem indien je maar zorgt voor afdoende ventilatie. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van ventilatieshop naar mogelijkheden om jouw woning optimaal te ventileren. Hieronder vind je nog een aantal goede tips die overal toepasbaar zijn.

1. Open de ramen

Een mens verdampt ongeveer een liter water per dag. Om dat weer weg te werken is het in het algemeen genoeg om een raam gedurende een kwartier open te zetten. Heb je visite gehad of een feestje zet dat wat meer ramen open en ook wat langer. Ook andere ongewenste stoffen dan vocht verdwijnen op die manier naar buiten.

2. Laat ventilatieroosters open staan

Ook in de winter is het de bedoeling dat je de ventilatieroosters open laat staan. Op die manier wordt de lucht in je woning 24/7 ververst. Doe je dat niet dan blijven rook, vocht en fijnstof in je huis hangen en dat is niet goed voor je gezondheid. Het verwarmen van je woning kost niet erg veel meer energie met deze roosters open. De (koude) lucht die van buiten komt, bevat in het algemeen veel minder vocht. Vochtige lucht kost veel meer energie om te verwarmen.

3. Laat mechanische ventilatie aan staan

Heb je mechanische ventilatie in huis. Dan is het ook de bedoeling dat je die altijd aan laat staan voor voldoende ventilatie. Mechanische ventilatie is niet zoals een afzuigkap boven je oven bedoeld om etensgeuren of vocht weg te werken tijdens het koken. Deze ventilatie is er om een goede luchtkwaliteit in je huis te garanderen.

4. Houd je huis droog

Een vloer drogen nadat je die hebt gedweild voorkomt dat er extra vocht in de woning komt. Ook koken met deksels op de pannen is een goede manier om condens in de keuken te vermijden. Het drogen van was in de woning is iets dat je zoveel mogelijk moet voorkomen. Als het niet mogelijk is om de was buiten op te hangen, kies dan voor een plaats waar voldoende ventilatie is. De badkamer is daarvoor vaak een geschikte ruimte.

5. Zorg voor zoveel mogelijk droge en schone lucht in huis

Vergeet de afzuigkap niet aan te zetten als je gaat koken al is het ook maar even. Heb je gebruik gemaakt van de douche? Het wissen van de wanden en de vloer zorgt ervoor dat er minder vocht in de lucht komt. Een wasdroger kost extra energie maar voorkomt ook dat de lucht vochtig wordt door drogende was. Als je geniet van een open haard, zet dan ook ergens een raam open zodat de lucht in huis schoon blijft.

Woonmooier.nl
Logo