De aanschaf van een nieuwe keuken: het stappenplan

Voor de aanschaf van een nieuwe keuken zijn de mogelijkheden ontelbaar groot. Toch komt het allemaal neer op dezelfde basisgedachte. De keuken is de plek waar je de maaltijden kunt bereiden en de voedselvoorraden kunt bewaren. Afhankelijk van jouw specifieke voorkeuren en van de beschikbare ruimte is het misschien ook de plek waar je samen aan tafel gaat. Koken, bakken, spoelen en koelen staan eigenlijk in elke keuken centraal. Maar hoe pak je het aan, als je een nieuwe keuken wilt gaan aanschaffen? Met dit stappenplan kom je van eerste gedachte tot realisatie van jouw droomkeuken.

Inspiratie opdoen

Elk goed plan begint met een idee. Je moet weten wat er zoal te koop is en vooral ook wat je zelf graag zou willen. Wil je veel lades of juist liever kastjes met deurtjes? Wil je inbouwapparatuur of juist liever losse apparaten? Welk type werkblad heeft je voorkeur en hoe groot moet dit zijn? Dat zijn allemaal vragen waarop je voor jezelf een antwoord zult moeten formuleren. Je kunt voor de aanschaf van een nieuwe keuken inspiratie opdoen in vakbladen, op internet (bijvoorbeeld Pinterest) en natuurlijk in de keukenshowroom. Noteer alles wat je interessant of mooi vindt, zodat je dit later kunt gebruiken bij het maken van de keuzes.

Opmeten

Voordat je naar de keukenspeciaalzaak stapt, is het zaak om eerst alles zorgvuldig op te meten. Niet alleen de lengte en hoogte van de wanden, maar ook de positie van raamkozijnen en deurposten, de positie van wandcontactdozen en leidingen, enzovoort. Zo breng je gedetailleerd in kaart hoe jouw keuken eruit ziet. Maak bijvoorbeeld een tekening op schaal of noteer nauwkeurig alle maten, zodat je die kunt invoeren in een ontwerpprogramma.

Samenstellen

Nu komt eigenlijk het leukste gedeelte: het maken van de keuzes. Bepaal welke keukenopstelling je wilt hebben, welke kleuren je wilt toepassen en welke apparatuur je nodig hebt. Je kunt zelf met behulp van hiervoor gemaakte software aan de slag gaan, maar je kunt dit ook overlaten aan een expert, die je vaak kan behoeden voor beginnersfouten. Zo kom je stap voor stap tot het ontwerp van jouw nieuwe keuken.

De prijs bepalen

Zodra duidelijk is hoe de keuken gaat worden, is het tijd om de prijs te bepalen. Dat is meestal een kwestie van onderhandelen. Natuurlijk heeft elk onderdeel van een nieuwe keuken zijn prijs, maar soms valt er combinatievoordeel te behalen als je bijvoorbeeld meerdere apparaten van hetzelfde merk aanschaft. Bedenk ook dat vaak de apparaten een behoorlijke kostenpost in een nieuwe keuken zijn. Wordt het allemaal wat te duur, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om van een bepaald apparaat een iets eenvoudiger model te kiezen.

Bestellen

Zodra je het met de verkopende partij eens bent over de prijs, kun je de keuken gaan bestellen. Je zet daarmee je handtekening onder een koopcontract en dus is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in de algemene voorwaarden van het bedrijf. Wanneer alles geregeld is, zul je moeten wachten op het moment dat je nieuwe keuken geleverd wordt. Vaak duurt dit een aantal weken, maar het hangt er ook sterk vanaf wat je besteld hebt. Maatwerk vereist meestal wat meer tijd. Kies je voor een showroomopstelling (die je dus niet hebt aangepast aan jouw wensen) dan kun je die vaak direct geleverd krijgen.

Plaatsing

En dan is de grote dag daar: je nieuwe keuken wordt geplaatst. Zorg ervoor dat de oude keuken op dat moment geheel verwijderd is, zodat de monteurs direct met de nieuwe keuken aan de slag kunnen. Hoe eerder jij immers kunt genieten van je nieuwe keuken!

Woonmooier.nl
Logo