8 tips voor het inrichten van een vitrinekast of buffetkast

Wil jij je buffetkast opnieuw inrichten? Of weet je niet hoe jij de vitrinekast kunt inrichten zonder dat het een rommeltje wordt? In dit artikel geven we inspiratie voor de inrichting. Zo zorg jij ervoor dat je items echt tot hun recht komen. Dus lees snel verder voor tips hoe jij het beste je vitrine-, buffet- of servieskast kunt inrichten!

Tips voor het inrichten van je kast

#1 Functie

Je wilt natuurlijk ook dat je kast functioneel is. In de meeste buffetkasten (en soms ook in vitrinekasten) zitten aan de onderkant gesloten deuren of lades. Gebruik deze ruimtes om kleine spulletjes in op te bergen en zet deze vooral niet in het zichtbare gedeelte.

#2 De plek van de kast

In een buffetkast (die meestal in de eetkamer of keuken staat) kun je het beste servies of glaswerk plaatsen. De vitrinekast kan door het hele huis een plekje krijgen en hier kun je elke accessoire in plaatsen.

#3 spotlights

Weleens gedacht om je items letterlijk in de spotlight te zetten door gebruik te maken van verlichting? Dit kan een erg gaaf effect geven!

#4 Selectie

Je wilt niet dat je kast overvol komt te staan. Zo vallen de items uiteindelijk niet meer op. Kies daarom slechts een aantal items uit die het mooist zijn of de meeste waarde hebben (emotioneel: bijvoorbeeld een speciale betekenis). Let hierbij ook op de beschikbare ruimte in de kast.

#5 Gebruik van kleuren

Door maar één kleur of één kleurfamilie te gebruiken, zorg je voor eenheid en blijft de kast ‘rustig’. Als je meerdere kleuren in de kast wilt, dan kan het handig zijn om de kleuren te groeperen. Zo blijft het ook overzichtelijk en rustig. Wil je eenheid met de rest van je interieur, dan kun je gaan voor kleuren die al in de rest van je interieur aanwezig zijn.

#6 Verschillende vormen en materialen

Door verschillende materialen en vormen te gebruiken, zorg je ervoor dat er meer te zien valt. Maak hierbij ook gebruik van hoogteverschil. Je kunt dit natuurlijk doen doordat het ene voorwerp groter is dan het andere, maar je kunt ook zelf hoogte aanbrengen. Gebruik hier bijvoorbeeld een sokkel voor.

#7 Zorg voor ruimte

Het is allang niet meer van deze tijd om je items keurig op dezelfde afstand of in een rijtje te zetten. Maak groepjes van verschillende items en zorg voor ruimte tussen de groepjes. Je kunt ook enkele items los zetten van de groepjes, zodat ze meer opvallen. Zorg ervoor dat de spullen de randen van de kast niet raken. Dit geeft direct een ‘overvol’ effect.

#8 Groeperen

Groeperen zorgt voor eenheid en daardoor vallen de items meer op. Groeperen kan door gelijke items, gelijke vormen of gelijke kleuren. Door een oneven aantal te gebruiken of verschillende hoogtes te gebruiken, doorbreek je de volledige eenheid en krijgt het geheel een speels effect. Door ruimte over te laten tussen de verschillende groepjes, komt elk groepje in zijn eigen spotlight te staan.

Er zijn verschillende soorten vitrine- en buffetkasten. Bijvoorbeeld gemaakt van metaal, voor het industrieel interieur. Meer over het aanschaffen van een vitrinekast lees je hier.

Woonmooier.nl
Logo