Sta op stoel kopen? Dit zijn de 10 beste sta op stoelen van 2024!

Ben je op zoek naar een sta op stoel? Een sta op stoel is een zeer geschikte seniorenstoel. Een elektrische sta op stoel zorgt er namelijk voor dat het opstaan uit de stoel eenvoudiger wordt. Maar wat is de beste sta op stoel? Wat kost een sta op stoel? En waar kun je een goedkope sta op stoel vinden? In dit artikel hebben we de 10 beste sta opstoelen voor je op een rij gezet. Ook bespreken we de voor- en nadelen van een sta op stoel en geven we tips waar je op kunt letten als je een sta op stoel gaat kopen.

Dit zijn de beste sta op stoelen van 2024  

In deze onderstaande top 10 lijst van de beste sta op stoelen van 2024 zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. We attenderen je dus op het aanbod van de voordeligste webwinkel van dit moment. Je kunt de keuze voor de voor jouw beste sta op stoel snel en eenvoudig maken door de highlights te checken van iedere optie die we onder je aandacht brengen. Verderop in dit artikel vind je een uitgebreide review van de betreffende sta op stoel.   


De top 5 beste sta op stoelen van 2024 uitgelicht

We zullen de top 5 uit de top 10 nog eens uitlichten. Zo heb je ook direct iets meer informatie over wat voor sta op stoel het eigenlijk is. Elke sta op stoel heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Met deze informatie kun jij de beste sta op stoel, passend voor jouw situatie kiezen.

Finlandic Elektrische Relax en Sta op Stoel

Deze sta op stoel is 111 bij 75 bij 90 centimeter groot. De blauwgrijze sta-op stoel heeft een tijdloos design, waardoor deze stoel in nagenoeg elk interieur tot zijn recht zal komen. Eén van de grootste voordelen van Finlandic, is dat Finlandic de stoel gebruiksklaar zal afleveren. Ook nemen ze een eventuele oude stoel retour mee. De Finlandic F-302 Sta-op stoel heeft handbediening. Met de handbediening kun je onder andere de stoel omhoog bewegen en de rugleuning en beensteun onafhankelijk van elkaar bedienen. De stoel heeft twee motoren. Het onderstel is van metaal en de stoel is gestoffeerd met meubelstof. Aflevering kan op afspraak, waardoor niet alleen de stoel gebruiksklaar wordt geleverd, maar je ook nog eventuele vragen kunt stellen over de werking van de stoel.

Bestel de Finlandic F-302 Elektrische Sta-op stoel vertrouwd bij de volgende webshops:


Zorgmeubel Elektrische en Verrijdbare Sta op Stoel  

Deze Sta-op Stoel is niet alleen geschikt voor thuisgebruik, maar ook voor professioneel gebruik. De specificaties zijn namelijk op de zorgsector afgestemd en vallen binnen zorgklasse 1. Niet alleen wordt er hierbij gekeken naar het gebruiksgemak, maar zeker ook naar de veiligheid. De Zorgmeubel sta-op stoel heeft mechanische onderdelen die extra zwaar zijn uitgevoerd. De stoel is gemaakt van polyether schuim, wat een brandvertragende werking heeft. De bekleding is kunstleder, wat niet alleen bacterie werend werkt, maar ook bestand is tegen schoonmaakmiddelen. Dankzij een eenvoudige handbediening met slechts twee knoppen is de stoel voor iedereen gemakkelijk in gebruik. De stoel is 103 bij 80 bij 80 centimeter groot. Het onderstel is gemaakt van metaal. De stoel is geschikt voor een belastbaar gewicht van 120 kilogram en is beschikbaar in taupe en antraciet.

Bestel de Zorgmeubel Elektrische en Verrijdbare Sta-op Stoel vertrouwd bij de volgende webshops:


VidaXL elektrische Sta op Stoel

Deze beige Sta-op Stoel van VidaXL is ergonomisch ontworpen. De stoel kan gemakkelijk bediend worden met een afstandsbediening. De stoel heeft lift- en kantelfuncties. Hierdoor wordt het opstaan uit de stoel gemakkelijker gemaakt, maar zorgt het ook voor ondersteuning tijdens een comfortabele lig- of zitpositie. In een juiste ligpositie neemt de verticale druk op de wervelkolom af. De stoel heeft zwenkwielen zodat de stoel gemakkelijk verplaatst kan worden en gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de afstand tussen de stoel en een tafel te verkleinen. De stoel is 111 bij 82 bij 91 centimeter groot. De zitting is gemaakt van kunstleer, wat hygiënisch is en gemakkelijk schoon te maken is. Ook handig is het zijvak aan de rechterzijde van de stoel, bijvoorbeeld om de afstandsbediening in op te bergen.

Bestel de VidaXL elektrische Sta-op Stoel vertrouwd bij de volgende webshops:


Relax Comfort Sta op Stoel Malmo

Deze Malmo Sta-op Stoel is 49 bij 76 bij 49 centimeter groot. Dit maakt de stoel geschikt voor mensen met een maximale lengte van 1,81 meter. De stoel heeft een maximaal draaggewicht van 100 kilogram. Het onderstel is gemaakt van RVS en de zitting van leder. Dit maakt dat de stoel eenvoudig is om schoon te maken. Het rug gedeelte en het voeteneinde kan zowel samen als apart worden bediend. Daarnaast is het topswing hoofdeinde manueel verstelbaar. Het onderstel bestaat uit een draaivoet. Hierdoor is het nog gemakkelijker om bewegingen uit te voeren, bijvoorbeeld een draai van de stoel naar de tafel. De bezorging wordt automatisch ingepland, maar mocht dit niet passen dan kun je zelf een nieuwe bezorgafspraak maken. Let wel op: de stoel wordt in huis geleverd, maar moet nog wel zelf worden uitgepakt.

Bestel de Malmo Sta-op Stoel vertrouwd bij de volgende webshops:


Senioren elektrische Sta op Stoel  

Deze stoel is 108 bij 79 bij 89 centimeter groot. Het onderstel is gemaakt van metaal. De zitting zelf is gemaakt met een goed schoon te maken stoffen bekleding. De Metz Sta op Stoel van Inl-Medicare heeft twee motoren. Hierdoor zijn het rug gedeelte en de voetsteun afzonderlijk van elkaar te bedienen. Zo kies je gemakkelijk de houding die het beste bij jou past. De extra stevige armleuning zorgt daarnaast voor extra grip. De stoel heeft een ligstand tot 180 graden. Het grijze effen patroon past in nagenoeg elk design. Deze stoel heeft een maximaal draagvermogen van 140 kilogram. De ergonomisch ontworpen stoel kan bediend worden met een bijgeleverde afstandsbediening.

Bestel de Metz elektrische Sta op Stoel vertrouwd bij de volgende webshops:


Wat is een Sta op Stoel?

Een sta-op stoel biedt met behulp van een elektromotor ondersteuning bij het opstaan uit de stoel. De stoel beweegt namelijk mee tot je in een staande positie bent. Daarnaast biedt een sta op stoel ook comfortabel zitten en kun je de stoel in een ligpositie brengen. De perfecte stoel is volledig aangepast op het eigen lichaam (zitbreedte, rug hoogte, zitdiepte, zithoogte, rug ondersteuning et cetera), maar hier zit natuurlijk ook een prijskaartje aan verbonden. Veel sta op stoelen hebben standaard maten die geschikt zijn voor nagenoeg iedereen. Let hierbij vooral op de maximale lengte en het maximale draaggewicht.

Verschil met een relaxfauteuil

Er is één groot verschil tussen een sta op stoel en een relaxfauteuil en dat is de sta op functie. Een relaxfauteuil heeft net als een sta op stoel de mogelijkheden van het aanpassen van de rugleuning en de voetenondersteuning. Alleen een relaxfauteuil heeft niet de sta op functie. De sta op functie is zeker van belang als er sprake is van verminderde mobiliteit. Indien je kiest voor een sta op stoel met 3 motoren is er ook de mogelijkheid tot een kantelfunctie, die ervoor zorgt dat de druk op het stuitje en zitgedeelte wordt verminderd.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Sta op Stoel?

De voordelen van een sta op stoel   

 • Gemakkelijk opstaan uit de stoel.
 • Hoog comfort.
 • Verminderde druk op de ruggenwervel.
 • Verbeterde vochtafvoer en bloedcirculatie (vooral benen).
 • Naast zitfunctie ook een comfortabele ligfunctie.
 • Kan naar wens volledig op maat gemaakt worden.

De nadelen van een sta op stoel

 • Hoge aanschafprijs.
 • Minder keuze in model.
 • Over het algemeen minder mooi design.

Hoeveelheid motoren

Er zijn stoelen verkrijgbaar met één, twee of drie motoren. Hieronder zullen we het verschil uitleggen.

Eén motor

Bij een stoel met één motor is het niet mogelijk om het rug gedeelte en het voetengedeelte onafhankelijk van elkaar te bedienen/bewegen. Als je vanuit een ligstand naar een sta op stand wilt, zal dus eerst de voetenbank ingaan en vervolgens pas het rug gedeelte omhoog gaan. Dit betekent dus ook dat als je met je rug naar achter wilt, je automatisch ook met je voeten omhoog zult gaan. Een stoel met één motor heeft een zeer eenvoudige bediening: slechts twee knoppen, op en neer. Deze sta-op stoelen zijn vaak wat goedkoper in aanschaf.

Twee motoren

Bij een sta op stoel met twee motoren is het mogelijk om de rugleuning en de voetenondersteuning afzonderlijk van elkaar te bedienen. De ene motor werkt op de rugleuning en de andere motor werkt op de voetenbank en de sta op functie. Deze sta op stoelen zijn duurder in aanschaf, maar bieden wel meer comfort doordat je zelf een geschikte houding kunt kiezen.

Drie motoren

Bij een sta op stoel met drie motoren kun je de rugleuning met één motor bedienen, het voetengedeelte met één motor bedienen en kun je kantelen. Bij kantelen blijf je zitten, maar kun je wel achterover leunen. De druk op de rugwervels en het zitvlak wordt hierdoor sterk verminderd. Het lichaamsgewicht wordt namelijk beter verdeeld over het hele lichaam in plaats van alleen op het zitvlak en de ruggenwervels. Dit type sta op stoel is zeer geschikt voor mensen met zitproblemen, spierziekten en rugklachten.

Waar let je op bij het aanschaffen van een Sta op Stoel?

Hoeveelheid motoren

Lees hierboven meer over de hoeveelheid motoren en wat de functie van deze motoren is.

Design

Het design van een sta op stoel is over het algemeen redelijk hetzelfde. De grote verschillen zitten in de kleuren en het materiaal. Zo geeft een stoel van kunstleer een andere sfeer dan een stoel van meubelstof. Daarnaast kun je ook nog letten op het onderstel. Zo hebben sommige sta op stoelen een draaivoet terwijl andere stoelen een vast onderstel of zwenkwielen hebben. Niet alleen doet dit iets in de functie, maar ook zeker in het design.

Materiaal

Net werd al benoemd wat het gebruikte materiaal voor het design kan doen. Echter heeft het gebruikte materiaal nog andere functies. Let altijd op dat er bij de vulling van de stoel gebruik is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Dit biedt niet alleen meer comfort, maar zorgt ook voor een langere levensduur van de stoel. Je wilt immers geen stoel die snel doorzakt. Daarnaast is ook de gebruikte stoffering van belang. Zo is kunstleer of kunststof gemakkelijker om schoon te maken dan meubelstof. Als laatste kun je nog kijken naar de extra functies van het materiaal. De professionele sta op stoel van Zorgmeubel heeft bijvoorbeeld brandwerend materiaal.

Onderstel

Net als het materiaal heeft ook het onderstel een functie. Een vast onderstel is handig als je zoekt naar stevigheid. Een draaibaar onderstel zorgt voor meer gemak. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk met de stoel draaien naar een tafeltje naast je. Stoelen met zwenkwieltjes zijn gemakkelijker om te verplaatsen. Ook kun je als je deze kracht nog bezit jezelf gemakkelijk ‘naar een tafeltje rijden’ met behulp van je benen. Je kunt ze op slot zetten, maar let wel op dat als je dit vergeet het mogelijk voor ongelukken kan zorgen.

Formaat

Het is mogelijk om een sta op stoel op maat te laten maken. Veel sta op stoelen die online verkrijgbaar zijn, hebben standaardmaten. Let hierbij vooral op de maximale lengte en het maximaal draagvermogen om een stoel te kiezen die bij jouw lichaam past.

Bediening

In de meeste gevallen gaat de bediening via een bijgeleverde afstandsbediening. De meest eenvoudige bediening is die van een één motor stoel, die slechts twee knoppen heeft. Kijk goed naar wat voor bediening de stoel heeft en of dit te begrijpen/leren is voor de persoon die de stoel gaat gebruiken.

Vergoeding

Controleer voordat je een sta op stoel gaat kopen ook of je nog recht hebt op een vergoeding. Of je recht hebt op een sta op stoel vergoeding heeft onder andere te maken met je medische situatie en is per gemeente verschillend. Controleer dit bij je zorgverzekering en neem contact op met je gemeente als je hier meer over wilt weten.

Extra functies

De hoeveelheid extra functies is groot. Zo kun je onder andere kiezen voor:

 • Ingebouwde leeslamp
 • Tafelblad
 • Stoelverwarming
 • Aangepaste armsteunen

Conclusie

Als je een sta op stoel wilt kopen, zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten. Het meest belangrijke is het aantal motoren en het formaat. Daarnaast kun je nog letten op het onderstel, het gebruikte materiaal en het design. Sommige materialen bieden extra functies, zoals het brandwerende schuim wat gebruikt is bij de Zorgmeubel sta-op stoel. De Finlandic F-302 Sta-op stoel heeft twee motoren, waardoor het rug gedeelte en het voetengedeelte afzonderlijk van elkaar te bedienen zijn. De Sta-op Stoel van VidaXL is gemaakt van kunstleer, waardoor de stoel gemakkelijk schoon te maken is. De Malmo Sta-op Stoel heeft een draaivoet, waardoor je eenvoudig meer mobiliteit hebt. De laatste sta op stoel in de top 5 is de Metz Sta op Stoel van Inl-Medicare die een hoog draagvermogen van 140 kilogram heeft. Toch niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan vooral de top 10 en lees onze tips voor het aanschaffen van de juiste sta op stoel!

Woonmooier.nl
Logo