Inmiddels staan er in Nederland meer dan 100.000 recreatiewoningen inclusief stacaravans. Het zijn kleine huizen die inmiddels voorzien zijn van allerlei luxe waaronder zaken als internet en energie. Ook de ontwikkeling van tiny houses heeft bijgedragen aan het feit dat steeds meer mensen een stacaravan als een goede optie zien voor permanente bewoning. Maar is dat eigenlijk wel toegestaan in ons land? Wat zijn de regels met betrekking tot een staanplaats voor stacaravan bijvoorbeeld?
De voordelen van wonen in een stacaravan
Vooral ouderen of stellen zonder kinderen zien de volgende voordelen:
- Minder ruimte om te onderhouden.
- Minder kosten bij aankoop.
- Minder kosten van bewoning.
- Vaak dichter bij de natuur en toch voorzieningen in de buurt.
De staanplaats
Het permanent bewonen van een recreatiewoning, waartoe ook de stacaravan wordt gerekend, is niet overal in ons land toegestaan. Het beleid op dat punt ligt sinds 2010 bij de gemeente. Hierdoor zijn er duidelijke verschillen in ons land ontstaan. In sommige gemeenten is het niet toegestaan om permanent een recreatiewoning te gebruiken. Op de parken waar deze woningen zijn geplaatst, staat dan altijd aangegeven in welke periode het mogelijk is. De controle hierop is vaak streng.
Andere gemeenten hebben gekozen voor een gedoogbeleid. Hier is permanente bewoning derhalve niet toegestaan, maar wordt wel gedoogd. Als je kiest hier permanent te wonen, is er sprake van enige onzekerheid. Een aantal gemeenten staan permanente bewoning toe onder voorwaarden. In dat geval heb je wettelijke bescherming indien de gemeente na verloop van tijd van mening zou veranderen.
Huren of kopen?
Voor de stacaravan heb je vaak geen keuze. Als je kiest voor permanente bewoning is kopen vrijwel altijd de enige optie. Voor de staanplaats oftewel het stukje grond waarop de caravan komt te staan, heb je vaak wel een keuze: kopen of huren. Om doorlopende kosten te voorkomen, lijkt kopen indien mogelijk de meest logische optie. Het is dan wel verstandig dat je zeker weet dat het wonen in een stacaravan echt jouw ding is. Laat je ook goed informeren wat mogelijk is bij de mogelijke verkoop van je stacaravan. Als jij de grond huurt, is de eigenaar van de grond niet verplicht om deze ook weer te verhuren aan de volgende eigenaar van de woning. De voorwaarden in de huurovereenkomst zijn derhalve van groot belang als jij daar voor kiest.
Tips bij het kopen van een stacaravan
Even als bij alle andere zaken zijn er vele verschillende soorten stacaravans van klein en eenvoudig tot de meest luxe en groene opties. Het is derhalve verstandig om eerst goed te bepalen waar jij eigenlijk naar op zoek bent en wellicht ook eens een aantal exemplaren te bekijken voordat je echt de markt opgaat. Ben je zover, denk dan aan de volgende ‘basisregels’:
- Ken je eigen budget.
- Zoek een betrouwbare verkoper.
- Durf te onderhandelen.
- Als je een nieuwe stacaravan koopt, kijk dan kritisch naar extra’s die je worden aangeboden zoals verzekering en een onderhoudsabonnement. Dat regel je bij een huis of auto immers meestal ook zelf.
- Vind zelf een goede transporteur. Het vervoer regelen via de verkoper is vaak duurder.