Alles over kunststof kozijnen

Het aanpassen of vervangen van je kozijnen is misschien niet het eerste waar je aan zult denken. Toch kan het vervangen van je kozijnen veel voordelen hebben. Zeker als je gaat voor kunststof kozijnen! In dit artikel zullen we meer uitleggen over de voor- en nadelen van kunststof kozijnen.

PVC

Kunststof kozijnen worden gemaakt van polyvinylchloride (PVC). PVC is een in verhouding goedkoop materiaal wat ook nog eens makkelijk is om te bewerken. Doordat het een lange levensduur heeft, wordt het regelmatig gebruikt als vervanger van hout. Hoogwaardige merken zoals ALKU, hebben verschillende richtlijnen en keurmerken waar ze aan moeten voldoen. Voorbeelden hiervan zijn het VKG keurmerk en het politie keurmerk Veilig Wonen.

Design

In tegenstelling tot wat veel mensen nog denken, zijn kunststof kozijnen helemaal niet lelijk meer! Vroeger werd er een bepaald soort PVC gebruikt wat een ‘goedkope’ uitstraling kon geven. Niet alleen zijn er ontwikkelingen geweest waardoor de uitstraling sterk is verbeterd, ook zijn er sinds 2006 strengere eisen. Hierdoor is PVC steeds meer milieubewust geworden. Daarnaast is er nu veel meer mogelijk. Wist je dat kunststof kozijnen bijvoorbeeld beschikbaar zijn in een houtlook? Zo kun je dus ook je karakteristieke woning duurzaam maken, zonder afbreuk te doen aan het design. Of wat dacht je van stoere zwarte kozijnen? Wil je meer weten over zwarte kozijnen? Lees dan eens dit artikel.

Extra’s

Ga je voor kunststof kozijnen? Denk dan ook direct na over de extra’s die je wilt toevoegen. Zo zijn er verschillende mogelijkheden, zoals:

 • Draaikiepraam
 • Ventilatieroosters
 • Insectenhor

Plaatsen van de kozijnen

Laat je de kozijnen plaatsen door een professional, dan brengt dit een kostenplaatje met zich mee. Het voordeel van het laten plaatsen is dat je zeker weet dat alles optimaal wordt geplaatst en dat er geen schade ontstaat tijdens het plaatsen.

Kwaliteiten kunststof

Binnen kunststof zijn er drie verschillende kwaliteiten te onderscheiden:

A kwaliteit. Dit type kunststof gebruiken geen weekmakers. Hierdoor is het kunststof sterker (wordt niet bros) en verkleurd het kunststof niet.

B kwaliteit. Dit type kunststof wordt als gemiddeld gezien.

C kwaliteit. Dit is de goedkoopste kwaliteit kunststof. Vaak wordt in de productie gebruik gemaakt van bijvoorbeeld weekmakers, waardoor het kunststof op den duur zal verkleuren en minder sterk is.

De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

Dit zijn de voordelen:

 • Weinig onderhoud.

Je hoeft ze niet te schilderen, slechts af en toe even schoon te maken.

 • Goede isolatie.

En daardoor bespaar je op je energierekening!

 • Veiliger bij brand.

Bij hout zal de brand sneller verspreiden dan bij kunststof.

 • Inbraakpreventie.

Kunststof kozijnen zijn namelijk moeilijker om te forceren dan houten kozijnen.

 • Verschillende mogelijkheden in kleur, vorm en maat.
 • Duurzaam

Kunststof kozijnen gaan in principe levenslang mee.

Dit zijn de nadelen:

 • Hogere aanschafprijs dan houten kozijnen.
 • Moeilijker om te repareren.
 • In kunststof kozijnen mag niet worden geboord.

Conclusie

Kunststof kozijnen hebben veel voordelen ten opzichte van houten kozijnen. Kunststof kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk, duurzaam en bieden een hoge isolatiewaarde. Daarentegen zijn kunststof kozijnen duurder in de aanschafprijs.

Woonmooier.nl
Logo