5 Tips voor het inrichten van een kleine tuin

Houd jij van tuinieren of ben jij een enorm liefhebber van barbecueën? Er zijn veel activiteiten die je in je eigen tuin kunt doen. De tuin is dan ook een plek waar veel Nederlanders van hun vrije tijd genieten. Of je nou op het terras in de tuin van de zon geniet of graag je eigen groenten en kruiden kweekt. Helaas hebben we niet allemaal een tuin zo groot als die van de Koning. Dit betekent niet dat je niet net zo goed van je tuin kan genieten. Als eigenaar van een kleine tuin, moet je alleen wat creatiever zijn bij het inrichten van de tuin. Ben jij benieuwd hoe je op een creatieve manier van jouw kleine tuin toch een speelparadijs, uitgebreid terras of een kweektuintje kunt maken? Lees dan snel verder. In deze blog geven we tips voor het inrichten van een kleine tuin.

Maak optimaal gebruik van je huis en tuin

Als je een kleinere tuin hebt, moet je vaak efficiënt met je ruimte omgaan. Gelukkig zijn er verschillende trucjes waardoor je gemakkelijk meer ruimte kunt creëren. Een van die trucjes is een tuindeur van de woonkamer, eetkamer of keuken naar de tuin. Met een tuindeur breid je gemakkelijk uit door een stukje van je huis naar buiten te brengen. Voor kleinere tuinen is vooral een kunststof schuifpui  aan te raden. Hiermee verspil je namelijk geen ruimte in de tuin, omdat er geen openstaande deur in de weg staat. Bij  een normale tuindeur klapt de tuindeur naar buiten toe. Dit creëert misschien meer ruimte binnen, maar in de tuin vult het juist ruimte. Dit probleem heb je met een schuifpui niet!

Via een tuindeur kun je binnen aan tafel of op de bank genieten van het weer buiten zonder daadwerkelijk in de tuin te zitten. Wil je hier optimaal gebruik van maken, dan kun je ervoor zorgen dat de woonkamer of eetkamer aan de tuin grenst. Je hoeft hierdoor eigenlijk geen zitplaats meer in de tuin te creëren. Je houdt dus mooi meer plek over voor andere spullen.

Werk in de hoogte

Een andere manier om meer ruimte te creëren is door niet alles op de grond te plaatsen, maar om ook spullen op te hangen. Denk aan plantenbakken aan de muur of de schutting te hangen of planken aan de muur hangen om spullen op te zetten. Door met verschillende hoogtes te werken, maak je meer gebruik van de ruimte. Je kunt dus meer spullen kwijt, dan dat je misschien denkt. Een plantenbak die aan de muur hangt, zorgt ervoor dat je op de grond ruimte over hebt om eventueel andere spullen neer te zetten.

Je hoeft natuurlijk niet zowel aan de muur als op de plek daaronder een plant te plaatsen. Door de spullen afwisselend op de grond en de muur te plaatsen, zorg je gemakkelijk voor een minder rommelig en meer opgeruimd  gevoel.

Groen of niet

Je kunt natuurlijk niet alles in je tuin hebben staan. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden over wat jij het belangrijkste vindt voor in je tuin.  Als jij een kweektuin belangrijker vindt dan een zithoek, waarom zou je dan een deel van je tuin inrichten met een tafel en stoelen waar je nooit aan zit? Jouw tuin en jouw huis zijn aan het eind van de dag van jou. Jij bent dus degene die ervan moet genieten. Richt jouw tuin dan ook in naar de activiteiten die jij het liefst in de tuin doet.

Woonmooier.nl
Logo