4 trends op sanitair gebied

In de jaren ’50 waren de kleuren roze en groen ontzettend populair in badkamers, terwijl popcornplafonds dan weer een typisch fenomeen was in de jaren ’80. De badkamer met strakke lijnen, grijze tegels en wit sanitair, is dan weer een typisch fenomeen van de jaren nul. We zijn intussen twintig jaar verder en het is tijd om het te hebben over de nieuwste trends en verwachtingen op sanitair gebied.

Hout in de badkamer

Hout hadden we inderdaad nog niet gehad. Het is dan ook niet meteen een eenvoudig materiaal om in de badkamer te gebruiken, maar er zijn meer dan voldoende alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor houtlooktegels die de uitstraling van hout hebben en er visueel nauwelijks van te onderscheiden zijn, maar verder toch gewoon rekenen op de voordelen van keramiek.

Hout gaat bovendien altijd goed samen met donkere kleuren, zoals een douchewand met een zwart kozijn of een zwarte douchekop. Ook met stenen kan je het mooi afwerken en introduceer je een natuurlijk, ontspannend gevoel. Het resultaat is een badkamer die de uitstraling heeft van een wellness en dit past ook gewoon beter bij de ontspannende functie die het in deze tijden heeft gekregen.

Technologische innovaties en trends

De huiselijke badkamer lijkt zich ietwat te verzetten tegen het saaie, onpersoonlijke sanitair uit de horeca, maar het pikt er wel steeds vaker een aantal dingen op. Een kraan met drukknop is daar een voorbeeld van. Anderzijds zien we dat er ook bij zakelijke gebruikers het een en ander wijzigt. De karakterloze elektrische handendrogers worden er steeds vaker vervangen door verfijnde en stijlvolle exemplaren. Een voorbeeld daarvan is de Dyson Airblade Wash & Dry, een wastafelkraan die je ook als handdroger gebruikt. Daarnaast zijn er nog allerlei andere nieuwigheden, zoals slimme toiletten met automatische wc-brillen, maar het is toch de vraag of deze ook echt zullen doorbreken.

Plaats eens een badkamer in de slaapkamer

Vroeger wou iedereen een badkamer bij de slaapkamer, maar nu lijken steeds meer mensen een badkamer ín de slaapkamer te willen. Het is opnieuw een gevolg van de focus op rust, ontspanning en beleving. De badkamer is niet langer gewoon een plek waar je je hygiënisch optooit, maar eerder een plek waar je je ontspant. En dan kan de badkamer gewoon deel uitmaken van de slaapkamer die net dezelfde functie heeft. Het klinkt als een ideale oplossing bij plaatsgebrek, maar ook bij grotere slaapkamers is het leuk als de ruimten gewoon in elkaar overlopen. Dan kan je rechtstreeks van je bad in je bed. Genieten geblazen.

Creatief zijn met spiegels

Ten slotte lijken ook de spiegels een aantal veranderingen te ondergaan. Lange tijd waren ze rechthoekig of vierkant, zelfs toen de badkamer in al zijn bijzonderheid nog roos en groen zag. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om speelse effecten te creëren met de spiegel. Zeshoeken en achthoeken doen het net zoals ronde en eivormige spiegels heel goed. Spiegels hebben sowieso de kwaliteiten om een badkamer groter te laten lijken en nu brengen ze ook nog eens een unieke uitstraling met zich mee.

Woonmooier.nl
Logo