4 tips om je huis te verduurzamen

Met de winter in het vooruitzicht en de hoge energierekeningen die eraan komen, denken we er toch steeds vaker over om ons huis te verduurzamen. Om te kunnen besparen op je energie- en gas rekening, moet je de juiste aanpassingen doen. Deze kunnen soms al heel eenvoudig zijn. Met de volgende tips, kun je hopelijk zelf ook je huis verduurzamen.

Isoleer je huis goed

Isolatie is misschien wel een van de belangrijkste manieren om je huis te verduurzamen. Hoe minder warmte er door de isolatie naar buiten gaat, hoe minder je hoeft te blijven verwarmen. Bijkomend voordeel van goede isolatie is, in de warme zomerdagen blijft je huis ook koeler, doordat de warmte moeilijker naar binnen kan. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Je kunt de buitenmuren, het dak, de vloer en de ramen isoleren. Voor het isoleren van de buitenmuren is echter vaak wel een vergunning nodig. Voor het isoleren van dak, vloer en ramen vaak niet. Je kunt dit vaak ook zelf doen.

Laat zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn een hele goede manier om zelf stroom op te wekken en je eigen woning te voorzien van elektriciteit. Hiermee verlaag je je energierekening met een groot bedrag. Zonnepanelen zijn een stuk goedkoper geworden dan een aantal jaren geleden. De terugverdientijd van zonnepanelen is nu gemiddeld ongeveer 8 jaar. Daarbij is als ander voordeel gekomen dat het rendement zonnepanelen ook veel hoger is geworden.

Vervang oude apparaten

Soms vergeten we hoe oud de droger of wasmachine eigenlijk al is. Deze gebruiken vaak ook veel meer energie dan we in de gaten hebben. Er zijn tegenwoordig zoveel apparaten te verkrijgen met een beter energielabel. Loop al je apparaten in huis eens even langs en bekijk het energielabel van deze apparaten. Kies bij voorkeur voor apparaten met energielabel A. Je kunt hiermee aanzienlijk op je energierekening besparen.

Ga van het gas af

Van het gas afgaan is een van de meest duurzame maatregelen die je kunt nemen. Door bijvoorbeeld over te stappen naar een warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarmen, bespaar je aanzienlijk op je energie rekening. Je draagt op deze manier ook nog eens bij aan een beter milieu. Een (hybride) warmtepomp kan in vrijwel iedere woning geplaatst worden. De overheid is druk bezig met het stimuleren van het verduurzamen van je woning en er zijn hier verschillende subsidies en regelingen voor. Hoe ga jij je huis verduurzamen?

Woonmooier.nl
Logo