4 tips bij het kiezen van een boekenkast

Een kast kiezen is niet direct het makkelijkste klusje wat betreft het inrichten van je huis. Boekenkasten komen in verschillende soorten, maten, kleuren, open of dicht et cetera. En waar moet je nou uiteindelijk voor kiezen? In dit artikel geven we een aantal tips voor het kiezen van een boekenkast. Zo weet jij straks precies welke boekenkast je moet kopen!

1. Bepaal het soort kast

Allereerst wil je bedenken wat voor soort kast je wilt. Enkele soorten kasten zijn:

  • Stellingkast

Het voordeel aan een stellingkast is dat je het over het algemeen geheel zelf kunt samenstellen. Het is fijn dat dit kan, omdat je zo ook zelf de maten kunt bepalen.

  • Dichte kast

Het voordeel van een dichte kast is dat deze kasten vaak veel opbergruimte bieden. Is je kast wat rommeliger, dan is dit ook geen probleem. Deurtjes dicht en klaar. Het nadeel is wel dat je niet kunt pronken met enkele boeken.

  • Open kast

Bij een open kast staan je boeken (of andere items) in het middelpunt van de belangstelling doordat ze altijd zichtbaar zijn. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel. Wil je het namelijk overzichtelijk en netjes houden, dan zul je hier wel je best voor moeten doen aangezien het direct opvalt. Tips voor het schoonhouden van een boekenkast lees je hier.

  • Wandplanken

Niet helemaal in de categorie kast, maar zeker functioneel. Een wandplank. Het voordeel is dat je ze nagenoeg overal kunt plaatsen, zelf de maat bepaald en dat ze in allerlei soorten te verkrijgen zijn. Het nadeel is net als bij een open kast dat het wel van belang is om het netjes te houden.

2. Bepaal de ruimte

Vergeet niet met het kiezen van een kast rekening te houden met de ruimte. Het is dus van belang dat je weet waar je de kast wilt plaatsen. Gebruik goed de maten van de ruimte en vergelijk deze met de maten van de kast. Vergeet hierbij ook niet rekening te houden met de hoogte!

3. Bepaal de stijl

Minstens zo belangrijk is de stijl. Je boekenkast moet natuurlijk passen bij de rest van je interieur. Gelukkig is er voor iedere stijl wat wils. Een boekenkast kopen wordt een stuk gemakkelijker als je weet in welke richting je moet zoeken.

4. Bepaal het materiaal en de kleur

Deze tip is eigenlijk ook afhankelijk van de interieurstijl en het soort kast. Er zijn bijvoorbeeld allerlei soorten hout. Als je niet weet in welke kleur en stijl je de kast wilt hebben, zul je al snel verdwalen in alle keuzes. Door te weten welke kleur en stijl, vallen bepaalde materiaalsoorten al af. Zo past staal bijvoorbeeld mooi bij een zwarte en industriële stijl.

Ben je er nog niet helemaal over uit wat voor soort kast je wilt, maar moet je snel een keuze maken? Dan zal het advies zijn om te kiezen voor een halfopen kast. Zo heb je de mogelijkheid om pronkstukken te plaatsen, maar het ook als opbergruimte te gebruiken voor de wat meer rommelige spulletjes.

P.S. meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens dit artikel.

Woonmooier.nl
Logo