4 manieren om meer energie te besparen in huis

Nog nooit eerder is het zo belangrijk geweest om extra energie te besparen in huis. De gasprijzen lagen al extreem hoog, maar door de oorlog in Oekraïne is die verhoging nog eens in stroomversnelling terecht gekomen. Naar verwachting zullen de meeste mensen het dubbele gaan betalen voor hun energierekening. Om te kunnen besparen moeten dan ook de juiste keuzes worden gemaakt. Gelukkig gaan we nu al richting de warmere maanden, waardoor de verwarming minder vaak aan hoeft. Er zijn echter ook veranderingen in huis die kunnen helpen om meer energie te besparen. Niet alleen gedurende de lente en zomer, maar het hele jaar door. In dit artikel zetten we 4 tips op een rijtje om de energierekening ook dit vreemde jaar zo laag mogelijk te houden.

1. Kozijnen vervangen

Veel warmteverlies treedt op bij de ramen. Daarom is het goed om je kozijnen eens zorgvuldig na te kijken. Wanneer je kozijnen aan vervanging toe zijn, kan dit tot veel onnodig energieverbruik leiden. Het is doorgaans goedkoper (zeker met de huidige energieprijzen) om dan te investeren in nieuwe kozijnen. Kijk hierbij met name naar materialen die goed isoleren. Kunststof kozijnen isoleren beter dan houten kozijnen. Zeker wanneer ze geïnstalleerd worden in combinatie met dubbelglas of triple glas.

Laat je goed informeren bij de aanschaf van nieuwe kozijnen zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Denk er direct over na om de beglazing aan te maken en voor glas met een hogere isolatiewaarde te kiezen. Zo profiteer je van de hoogste isolatiewaarde.

2. Maak gebruik van een openhaard

In steeds meer woningen staat een openhaard. Meestal wordt deze enkel voor de gezelligheid gebruikt, maar met de juiste brandstof kan het ook worden toegepast voor het verwarmen van de benedenverdieping. Zo kun je de centrale verwarming zo veel mogelijk uitschakelen. Dan bespaar je direct veel energie. Wanneer je op de juiste manier stookt, zal je zien dat dit tot een fikse kostenbesparing leidt.

3. Gebruik een warmtepomp

Veel mensen proberen tegenwoordig zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen en een warmtepomp. Zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en de warmtepomp om het huis duurzaam te verwarmen. Dit is een goed alternatief voor de traditionele gasketel. Naar verwachting zullen steeds meer woningen worden verrijkt met de warmtepomp. En dat is maar goed ook, want op die manier worden we veel minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van kan worden gemaakt bij de warmtepomp. Laat je goed informeren over de verschillende warmtepompen, zodat je zeker weet welke warmtepomp voor jou de beste keuze is. 

4. Gebruik meer energiezuinige apparaten

Grote huishoudelijke apparaten verbruiken veel energie. Denk hierbij aan de wasmachine, wasdroger, koelkast en vriezer. Dergelijke apparaten beschikken ook over een energielabel. Dit label vertelt hoe zuinig het apparaat met energie omgaat. Kies bij voorkeur enkel voor de meest energiezuinige apparaten. Hier betaal je vaak wat meer voor, maar dit haal je er op de lange termijn gemakkelijk uit doordat je meer energie bespaart.

Woonmooier.nl
Logo